My Cart
0.00 kn
Blog

Zdravstvene blagodati feferona

Zdrastvene blagodati feferona

Dugogodišnji mit je da začinjena hrane pogoršava bolesti želuca. No, istraživanja pokazuju kako ljute paprike zapravo štite sluznice želuca i mogu spriječiti oštećenje želuca. Sadrže tvari kao što su kalcij, vitamini A i C, a tu su i dokazi da ljute paprike mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, spriječiti dijabetes i potaknuti metabolizam.

Ljute paprike induciraju osjećaj topline, tako potiču spaljivanje masti i ubrzavaju metabolizam. Svakodnevno korištenje ljutih paprika u prehrani smanjuje unos kalorija, smanjuje masno tkivo i smanjuje razinu masnoća u krvi.

Ljute paprike su prirodno bogate vitaminima A i C, kao i bioflavonoidima. Oni pomažu ojačati naše krvne žile, što ih čini više elastičnim tako da se mogu bolje prilagoditi promjenama krvnog tlaka. Feferoni također potiču znojenje, što uzrokuje gubitak tekućine, pogotovo u ljetnim danima.

Kapsaicin može pomoći u zaštiti srca smanjenjem kolesterola, triglicerida i agregaciju trombocita. Kulture diljem svijeta koji koriste ljute paprike svakodnevno u svojoj prehrani imaju značajno niže stope srčanog i moždanog udara od kultura u kojima ljute paprike nisu dio svakodnevice.

Zdrav mazohizam

Umake i sve ostale pripravke spaja jednostavnost i brzina prerade. Od sjemenke pa do ljutog umaka u proces ne dovodimo nikakve konzervanse, pesticide ili umjetna gnojiva. Kvaliteta finalnog proizvoda najviše ovisi o količini začina i načinu prerade.

Ljuti umaci danas širom svijeta krojeni su prema potrebama rastućeg kulta obožavatelja ‘ljutog mazohizma’. Tako da i mi pratimo trendove i konstantno usavršavamo svoje otrove lijekove!

Nekim vrstama ljutih paprika treba i do 40 dana da bi proklijale. Sadnja u zatvorenome zbog toga kreće već u zimskim mjesecima. Ljute paprike izlaze u polje početkom svibnja, najkasnije u mjesecu lipnju. Do prvih plodova obično treba čekati 30-60 dana, dok u kolovozu i rujnu one postignu svoj puni potencijal.

Možemo se pohvaliti 100% organskim uzgojem. Volimo da naše paprike budu prepuštene milosti i nemilosti prirode. Užasno smo škrti kada paprike treba ‘prehranjivati’.. u vrtu vlada zakon jačega, što znači da će snažnije jedinke brže uhvatiti sunce i razbacati se listovima. Upravo takva stabalca i tražimo.

U kolovozu kada su vrućine na svom vrhuncu paprike doslovno polude. Od nas traže samo vodu, puno vode. Prvih godina našim paprikama nismo ni u fazi cvjetanja i berbe dodavali nikakva gnojiva. Par puta smo pokušali ali se taj trošak nije pokazao opravdanim. I u ovoj fazi naše paprike ostaju 100% prirodne.

Ukoliko godina bude dobra sezona branja paprika može potrajati i do studenoga. Tada nažalost sunce ne grije više tako dobro, a sunčevih zraka je skoro 50% manje nego u srcu sezone.

Predali smo bitku strojevima kada dođe do obrade. Trenutno se profesionalna mašina za meso pokazala kao savršen alat za brzo i kvalitetno usitnjavanje feferona. Nakon toga potrebno je mošt pustiti nekoliko dana da odleži i pratiti fermentaciju. Za uspješno vrenje nam treba malo sreće i puno iskustva.

Najbitnije je raditi s čistom opremom te poduzeti sve mjere kako bi se unos nepotrebnih bakterija smanjio na minimum. No uz par jednostavnih sastojaka uspješna fermentacija će pobiti sve štetne bakterije, a nama će ostati prirodno konzervirani mošt kojega daljnom preradom pretvorimo u ljuti umak.

Svejedno treba pripaziti

Ako su vas umaci ili ljute paprike opekli po ustima, vatru pokušajte ugasiti s mlijekom, jogurtom ili sladoledom. Pouzdano znam da teška alkoholna pića kao rakija ili vodka mogu skratiti djelovanje, ali u startu ne pomažu… odnosno u startu s rakijom osjećaj ljutine bude puno gori, gotovo neizdrživa bol, no ispiranje usta s rakijom pomaže na duže staze.

Ako niste želučani bolesnik, prehrana koja sadrži ljute paprike u sebi pomoći će vam da to tako i ostane.
No ako imate problema s želučanim problemima i hemeroidima sugeriram da ljute paprike ne gledate, a pogotovo ne konzumirate.

Sve u životu pa tako i ljute paprike su preporučljive u razumnim količinama. Pretjerivanje može dovesti do probavnih i jetrenih problema, dakako će najočitiji promjena biti izražena želučana kiselina. Ipak pretjerati je jako teško, točnije većini ljudi gotovo nemoguće.

Rezati ili puniti golim rukama ljute paprike nije previše pametno. Kod super-ljutih primjeraka kao što su Bhut Jolokia ili Carolina Reaper, peckanje i bol na rukama mogu biti prisutni već nakon pola sata. Ipak bol na rukama je zanemariva naspram agonije koju može uzrokovati ljuta paprika u očima. Sljepilo na svu sreću nije jedan od simptoma.

Zadovoljstvo i bol u malom pakiranju

Kapsaicin glavni sastojak ljutih paprika se veže na receptore boli koji između ostalog naš mozak upozoravaju na nagle promjene u temperaturi – zbog tih signala koje naše tijelo krivo tumači imamo osjećaj kako su ljute paprike ‘vruće’. Kapsaicin kreme i zavoji su dostupni u medicini zadnjih 20 godina. Vrlo vješto varaju receptore boli i tako skreću pažnju s bolnog mjesta.

Ovaj proces na našem tijelu ili i u našim ustima uključuje oslobađanje endorfina koji nam mogu dati “sreće” sličan onome nakon dobre tjelovježbe. Jednostavno se osjećate bolje. Teško je za objasniti no ljute paprike i njihovi proizvodi zasigurno stvaraju dobru ovisnost.

Ljute paprike imaju vrlo visok sadržaj vitamina C. Vitamin C je snažan antioksidans, važan za zacjeljivanje rana i imunološki sustav

Bitan dijetetski mineral koji poslužuje razne funkcije u tijelu. Adekvatan unos kalija može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Često nedostaje u našoj prehrani, bakar je bitan antioksidant, element u tragovima, važan za jake kosti i zdravlje neurona.

Crvene ljute paprike sadrže velike količine beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A u tijelu.

Mnoge studije kapsaicina i ljutih paprika u nekoliko posljednjih godina ukazuju da kapsaicin može pomoći spriječiti rast prostate, raka pluća i leukemičnih stanica raka.

Studija Američkog udruženja za istraživanje raka stranice je vrlo jasno pokazala da kapsaicin inhibira rast stanica raka prostate (opaska urednika; testirano na miševima). Ovi rezultati otvaraju pitanje, može li kapsaicin pomoći i kod ostalih stanica koje je napao rak? No zašto čekati rezultate, jednostavno konzumirajte ljute paprike ili ljute umake svaki dan. 🙂

Furešt

30.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Slatki ljuti umak
Rič-dvi: Miriše po habaneru, slatko po ananasu i kiselo po limunu.

Tuber

30.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Kuhani ljuti umak
Rič-dvi : Blagi ljuti umak aromatiziran crnim tertufom. Patliđan je pečen, te poslije ‘zakiseljen’ uz malo peršina.

Pipun

30.00 kn

Nivo ljutine : 2+/5
Stil : Voćni ljuti umak
Rič-dvi : Voćne note dinje (pipuna) i breskve iz malo šećera i par habanero paprikica.

Pitomi Tovar

28.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Kuhani ajvar
Rič-dvi: Pitomi tovar sadrži cayenne paprike. Kremasta tekstura s malo octa za prepoznatljivu kiselkastu aromu.

Pecibokun

25.00 kn 19.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Kiseli komadići ljutih paprika
Rič-dvi: Kisele srednje i jako ljute paprike uz malo kiselog kupusa. Puno vitamina C. 

Kvasina

27.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Vinska Kvasina
Rič-dvi: Vino odležalo u hrastovoj bačvi na suncu godinu dana. A u bačvi su prije toga odležale ljute paprike i bačvu nismo oprali.

Neverin

70.00 kn

Nivo ljutine : -5/5
Stil : Kuhani, brutalno ljuti
Rič-dvi: Brutalno ljuti umak s više vrsta super ljutih paprika i jako puno kadulje koja mu daje odličnu aromu.

Kurijoža paket

100.00 kn

Kurijoža paket prevedeno na suvremeni jezik znači ‘Mistery paket’. U kutijici garantiramo 3 ljuta umaka i teglicu od 212ml sa strane. Svaki paket je složen tako da nudi 4 potpuno različita doživljaja u ljutome. Umaci uglavnom budu od nivoa ljutine 2 do 4, a teglica nešto sasvim drugačije od ekipe u bočicama.

Meštral

30.00 kn 25.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Slatko, kiselo, ljuto i opet kiselo!
Rič-dvi: Jednostavno copy-paste Tabasco umaka. Kiselost jednaka, aroma pitomija zbog dodane rajčice. 

Avoja

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Fermentirani, aromatiziran origanom
Rič-dvi: Super ljute paprike odležane s origanom i peršinom minimalno 1 mjesec uz dodatak rajčice. 

šjor Toma

35.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Maksička salsa verde
Rič-dvi: Zakiseljene zelene pome i cayenne ljute paprike. Neobično, kiselo pa malo slatko (a nema šećera). Zanimljiva kombinacija koju morate probati

Vlaška

30.00 kn

Nivo ljutine : 2+/5
Stil : Sour.. Super kiseli ljuti umak
Rič-dvi: Kisela kapulica kao ljuti umak

Zlo za pizzu

19.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Mljevene ljute paprike
Rič-dvi: Mješavina ljutih i superljutih suhih paprika, soli, začina i origana. 

Zlo – Gradele

19.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Mljevene ljute paprike
Rič-dvi: Mješavina više vrsta ljutih paprika, soli i začina primjerenih roštilju

Pas Mater BBQ

40.00 kn 30.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Brutalni BBQ namaz aromatiziran dimom
Rič-dvi: Sličan svome imenjaku, ali uz komadiće kapule, češnjaka i gorušice. 

Kašun – Drveni stalak

20.00 kn

Nivo ljutine : 0/5
Stil : Stolar početnik
Rič-dvi: Drveni stalak za 3 umaka od 100 ml

Peršin

30.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Salata?
Rič-dvi: Peršin, zelene ljute paprike i malo patiđana. Pesto ili ‘Salsa Verde’ od peršina. Domaći naravno. 🙂

As Kupa

30.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : BBQ umak s aromom dima
Rič-dvi: Broj 1 po prodaji, osvaja umjerenom kiselosti, aromom dima. Srednje ljuto i slatko, idealno za početnike i profesionalce. 

Partenca

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Fermentirani super-ljuti
Rič-dvi: Super ljute paprike, fermentirane minimalno 3 mjeseca bez začina i dodataka. Brutalno ljuto i čistog okusa paprike.

Šinjorina

30.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Kuhani, sweet chilli
Rič-dvi: Jako blago, slatko kiselo s dodatkom rajčice i dinstane kapule. Savršeno za klince, šinjorine i početnike.

Sparina

40.00 kn

Nivo ljutine : -4/5
Stil : Fermentirani, aromatiziran češnjakom
Rič-dvi: Omjer je 70% paprike, 20% češnjaka i 10% ostalih začina. Jako ljuto, ubija češnjakom vampire u krugu kilometar. Favorit iz samog vrha prodaje.

Grejp

30.00 kn 19.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Kuhani umak za pića
Rič-dvi: Umak se jako loše snalazi na stolu s hranom, ali je zato idealan za pića. Kombinira se izvrsno s jakim i lakim alkoholnim pićima, vermutom, kuhanim vinom, ginom, rakijama itd..  Snažna aroma grejpa.

Promaja

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Kuhani, aromatiziran curryem
Rič-dvi : Curry na kile.. ma na kante. Super ljute paprike u kombinaciji s indijskim začinama. Jako ljuto i s aromama orijenta.

Škatula

149.00 kn

Nivo ljutine : 2-4/5
Stil : Bolji poklon nego litra vina
Rič-dvi : 6 ljutih umaka od 50ml u kutijici. Idealno za poklone ili upoznavanje s našim ljutim umacima.

Taman paket

90.00 kn

Nivo ljutine : 3-5/5
Stil : Srednje do super ljuto
Rič-dvi : Taman paket nosi taman miru ljutine za sve. As Kupa i Vlaška tribali bi bit umjereno ljuti za većinu, a Sparina sigurno zaljutiti i one najljuće.

ROG

30.00 kn 21.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Kuhani ljuti umak, na pola puta do ajvara
Rič-dvi : Umak koji asocira na ajvar. Rog paprike su pečene na roštilju, malo zagorene kako bi aroma pečenja bila dodatno izražena. 

Crnilo

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Kuhani ljuti umak, aromatiziran
Rič-dvi : Samo super ljute ‘crne’ paprike kao Chocolate Douglah i Bhut Jolokia ulaze u ovaj umak. Slatko, gorko i super ljuto do granice gušenja. Dodan kumin za završnu aromu i miris. 

Testament

50.00 kn 40.00 kn

Nivo ljutine : +3/5
Stil : Kisele super ljute paprike
Rič-dvi : Jako ljute sjeckane i kisele paprike u dodatak kiselog kupusa. Savršeno kao dodatak za gulaše, variva, grah ili hardcore salate. 

3PM

60.00 kn

Nivo ljutine : 5/5
Stil : Kuhani, brutalno ljuti
Rič-dvi : Pristupi s poštovanjem. 

Prase

40.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Kuhani ljuti umak
Rič-dvi : Puno dinstane kapule s malo vina, sol i 60% fermentirane srednje ljute paprike. Jedan od najstarijih umaka iz naše ponude. 

Brutalni paket

130.00 kn

Brutalno ljuti paket sadrži 3 ljuta umaka od 100ml u prigodno pakiranoj kutijici s slamicom.
Sparina – izgleda kao najblaži od ove trojke, ali je u biti jako ljut s finom aromom češnjaka
Promaja – u Dalmaciji ubija ljude. Puno curry zaćina i puno Bhut Jolokie Yellow
Neverin – neki kažu da je gori od 3PM-a, a po receptu gledano, trebao bi biti blaži.. otkrij tko je u pravu.

Mirodija

30.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Kuhani ljuti umak aromatiziran Dalmatinskim začinima
Rič-dvi : Kadulja, ružmarina, bosiljak, origano, rajčica, lavanda, luk, vlasac… i naravno cayenne ljute paprike. Miriše na Dalmaciju bolje nego lavanda u babinom ormaru.

Ljuti Senf

30.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Domaći senf
Rič-dvi : Za senf vam treba sjeme gorušice, jabučni ocat i uistinu jak blender. U senf dodajemo komadiće ljute paprike i slatke rog paprike. Slatko, kremasto i savršeno ljuto.

Pas mater

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Kuhani super ljuti umak
Rič-dvi : Super ljuti umak s gorušicom (senf), malo arome dima i dosta dinstane kapule na crvenoj paprici. Idealno za marinade i sva jela s roštilja.

Divljak

40.00 kn 30.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Kuhani super ljuti umak
Rič-dvi : Mix svih ljutih paprika koje uzgajamo, češnjak, divlji luk i dosta začina. Bez pretjerano naglašene arome, idealno za dodavanje ljutine bez puno drugih okusa. 

V5 – Barilo

30.00 kn

Nivo ljutine : 3/5

Stil : Fermentirani ljuti umak

Leave your thought