Skip to main content

Zdrastvene blagodati feferona

Dugogodišnji mit je da začinjena hrane pogoršava bolesti želuca. No, istraživanja pokazuju kako ljute paprike zapravo štite sluznice želuca i mogu spriječiti oštećenje želuca. Sadrže tvari kao što su kalcij, vitamini A i C, a tu su i dokazi da ljute paprike mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, spriječiti dijabetes i potaknuti metabolizam.

Ljute paprike induciraju osjećaj topline, tako potiču spaljivanje masti i ubrzavaju metabolizam. Svakodnevno korištenje ljutih paprika u prehrani smanjuje unos kalorija, smanjuje masno tkivo i smanjuje razinu masnoća u krvi.

Ljute paprike su prirodno bogate vitaminima A i C, kao i bioflavonoidima. Oni pomažu ojačati naše krvne žile, što ih čini više elastičnim tako da se mogu bolje prilagoditi promjenama krvnog tlaka. Feferoni također potiču znojenje, što uzrokuje gubitak tekućine, pogotovo u ljetnim danima.

Kapsaicin može pomoći u zaštiti srca smanjenjem kolesterola, triglicerida i agregaciju trombocita. Kulture diljem svijeta koji koriste ljute paprike svakodnevno u svojoj prehrani imaju značajno niže stope srčanog i moždanog udara od kultura u kojima ljute paprike nisu dio svakodnevice.

Zdrav mazohizam

Umake i sve ostale pripravke spaja jednostavnost i brzina prerade. Od sjemenke pa do ljutog umaka u proces ne dovodimo nikakve konzervanse, pesticide ili umjetna gnojiva. Kvaliteta finalnog proizvoda najviše ovisi o količini začina i načinu prerade.

Ljuti umaci danas širom svijeta krojeni su prema potrebama rastućeg kulta obožavatelja ‘ljutog mazohizma’. Tako da i mi pratimo trendove i konstantno usavršavamo svoje otrove lijekove!

Nekim vrstama ljutih paprika treba i do 40 dana da bi proklijale. Sadnja u zatvorenome zbog toga kreće već u zimskim mjesecima. Ljute paprike izlaze u polje početkom svibnja, najkasnije u mjesecu lipnju. Do prvih plodova obično treba čekati 30-60 dana, dok u kolovozu i rujnu one postignu svoj puni potencijal.

Možemo se pohvaliti 100% organskim uzgojem. Volimo da naše paprike budu prepuštene milosti i nemilosti prirode. Užasno smo škrti kada paprike treba ‘prehranjivati’.. u vrtu vlada zakon jačega, što znači da će snažnije jedinke brže uhvatiti sunce i razbacati se listovima. Upravo takva stabalca i tražimo.

U kolovozu kada su vrućine na svom vrhuncu paprike doslovno polude. Od nas traže samo vodu, puno vode. Prvih godina našim paprikama nismo ni u fazi cvjetanja i berbe dodavali nikakva gnojiva. Par puta smo pokušali ali se taj trošak nije pokazao opravdanim. I u ovoj fazi naše paprike ostaju 100% prirodne.

Ukoliko godina bude dobra sezona branja paprika može potrajati i do studenoga. Tada nažalost sunce ne grije više tako dobro, a sunčevih zraka je skoro 50% manje nego u srcu sezone.

Predali smo bitku strojevima kada dođe do obrade. Trenutno se profesionalna mašina za meso pokazala kao savršen alat za brzo i kvalitetno usitnjavanje feferona. Nakon toga potrebno je mošt pustiti nekoliko dana da odleži i pratiti fermentaciju. Za uspješno vrenje nam treba malo sreće i puno iskustva.

Najbitnije je raditi s čistom opremom te poduzeti sve mjere kako bi se unos nepotrebnih bakterija smanjio na minimum. No uz par jednostavnih sastojaka uspješna fermentacija će pobiti sve štetne bakterije, a nama će ostati prirodno konzervirani mošt kojega daljnom preradom pretvorimo u ljuti umak.

Svejedno treba pripaziti

Ako su vas umaci ili ljute paprike opekli po ustima, vatru pokušajte ugasiti s mlijekom, jogurtom ili sladoledom. Pouzdano znam da teška alkoholna pića kao rakija ili vodka mogu skratiti djelovanje, ali u startu ne pomažu… odnosno u startu s rakijom osjećaj ljutine bude puno gori, gotovo neizdrživa bol, no ispiranje usta s rakijom pomaže na duže staze.

Ako niste želučani bolesnik, prehrana koja sadrži ljute paprike u sebi pomoći će vam da to tako i ostane.
No ako imate problema s želučanim problemima i hemeroidima sugeriram da ljute paprike ne gledate, a pogotovo ne konzumirate.

Sve u životu pa tako i ljute paprike su preporučljive u razumnim količinama. Pretjerivanje može dovesti do probavnih i jetrenih problema, dakako će najočitiji promjena biti izražena želučana kiselina. Ipak pretjerati je jako teško, točnije većini ljudi gotovo nemoguće.

Rezati ili puniti golim rukama ljute paprike nije previše pametno. Kod super-ljutih primjeraka kao što su Bhut Jolokia ili Carolina Reaper, peckanje i bol na rukama mogu biti prisutni već nakon pola sata. Ipak bol na rukama je zanemariva naspram agonije koju može uzrokovati ljuta paprika u očima. Sljepilo na svu sreću nije jedan od simptoma.

Zadovoljstvo i bol u malom pakiranju

Kapsaicin glavni sastojak ljutih paprika se veže na receptore boli koji između ostalog naš mozak upozoravaju na nagle promjene u temperaturi – zbog tih signala koje naše tijelo krivo tumači imamo osjećaj kako su ljute paprike ‘vruće’. Kapsaicin kreme i zavoji su dostupni u medicini zadnjih 20 godina. Vrlo vješto varaju receptore boli i tako skreću pažnju s bolnog mjesta.

Ovaj proces na našem tijelu ili i u našim ustima uključuje oslobađanje endorfina koji nam mogu dati “sreće” sličan onome nakon dobre tjelovježbe. Jednostavno se osjećate bolje. Teško je za objasniti no ljute paprike i njihovi proizvodi zasigurno stvaraju dobru ovisnost.

Ljute paprike imaju vrlo visok sadržaj vitamina C. Vitamin C je snažan antioksidans, važan za zacjeljivanje rana i imunološki sustav

Bitan dijetetski mineral koji poslužuje razne funkcije u tijelu. Adekvatan unos kalija može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Često nedostaje u našoj prehrani, bakar je bitan antioksidant, element u tragovima, važan za jake kosti i zdravlje neurona.

Crvene ljute paprike sadrže velike količine beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A u tijelu.

Mnoge studije kapsaicina i ljutih paprika u nekoliko posljednjih godina ukazuju da kapsaicin može pomoći spriječiti rast prostate, raka pluća i leukemičnih stanica raka.

Studija Američkog udruženja za istraživanje raka stranice je vrlo jasno pokazala da kapsaicin inhibira rast stanica raka prostate (opaska urednika; testirano na miševima). Ovi rezultati otvaraju pitanje, može li kapsaicin pomoći i kod ostalih stanica koje je napao rak? No zašto čekati rezultate, jednostavno konzumirajte ljute paprike ili ljute umake svaki dan. 🙂

[insight_product_grid product_type=”recent_products” order_by=”date” order=”” categories=”ostali,srednjeljuto,superljuto” columns=”5″ number=”-1″]

Leave a Reply