Skip to main content

widow-no-survivorsOvaj umak sam dobio prije 6 mjeseci i do sada sam uza sve napore uspio potrošiti samo njegov manji dio. Trebam li se sramiti, plakati, srolati se u ugao sobe i uz grčeve jecati kao dijete? Pa da, sramim se… Preispitujem svoju ovisnost i toleranciju na ljuto… Provjeravam međunožje da vidim jesam li uopće muško… Jaja su tu, ali tekst koji slijedi zvučat će kao da nisu…

Idemo redom. Pregledavajući bočicu nailazim na upozorenje: “Extremly hot, use one drop at a time”. Kako da ne, kapljicu… Ja sam Dalmatinac, šta to uopće znači? Iskreno, nisam shvatio radi li se o šali, marketinškom tipu upozorenja za navlačenje kupaca ili to stvarno misle. Bilo kako bilo prvu večer smo odlučili ignorirati upozorenje i omamljujući miris koji se širio iz boćice. Sjednem tako s društvom za stol i odlučimo podijeliti nekoliko kapi na komadiću pečene tikvice. Uslijedilo je 7-10 minuta skakanja, ispiranja iznutrica, zapomaganja te čak i povraćanja. Pola minute nakon nemilog događaja požalio sam ovu igru. Osjećao sam se kao da su mi pčele ušle u usta, izbole jezik i usnice, udrile nuždu i otišle. Opis nije daleko od istine. 100.000 jedinica u samo jednoj kapljici umaka je gornja granica tolerancije. Jeo sam i gore feferone, ali onih pola milijuna/milijun jedinica u jednom feferonu nekako djeluje blaže. Ovdje se uistinu radi o samo jednoj kapljici koja ima ogromnu snagu.

Da se ovo ne pretvori u diplomski rad, volio bih završiti ovu recenziju s pozitivnim linijama teksta. Ipak sam uspio nakon nekog vremena pronaći zajednički jezik s ovim umakom. Uistinu su ono upozorenje stavili na etiketu iz dobre namjere. Od tog kobnog susreta, u svoju hranu dodajem 1-2 kapljice i svaki put plačem od sreće. Ali suze stvarno izlaze i ja sam sretan. Isto kao kada majka rodi dijete… Ma i ne baš, ali ja pišem ovaj tekst i tko mi može zabraniti ovakve usporedbe.

Ovaj umak će dobiti visoke ocjene zato što ulazi u sami vrh tolerancije na ljuto. Bojim se da sve iznad ovoga ulazi u domenu ekstrakta (čisti capsaicin). Nekoliko puta sam naletio na recenzije umaka koji su jači od ovog, ali uvijek ocjene budu niže. Takvim umacima uvijek nedostaje okus ili miris te nivo ljutine bude prevelik. Widow je upravo tu. Osjetite sve papričice koje su ugurane unutra, ima odličan miris i ostaje dugo u sjećanju.

Nisam jedini koji je osjetio bol i zadovoljstvo u isto vrijeme s ovim umakom. Preporučam da pogledate video na dnu ako razmišljate o kupovini.

Leave a Reply