Nisam siguran odakle započeti ovu recenziju s obzirom da mi je ovo prvi put kako sam se susreo s ovakvim proizvodom. Sigurno svaki ovisnik o ljutome ima svoj neki ‘čudni’ recept ili omiljeni pripravak koji uključuje svu silu feferona ili nekog ljutog umaka. Puno puta sam radio umak od tune, ketchupa, majoneze i ljutog umaka. Nešto što još nisam vidio zapakirano na policama trgovina. No, kada sam dobio priliku da degustiram ovaj sir, nisam mogao dobiti jer to je upravo nešto što bih sam složio polu-pijan u kasne nočne sate kada u hladnjaku ostane Zdenka sir i ljuti umak.
‘Pijani recept’ nije daleko od stvarnosti. Kupite si zdenka sir (može i buco.. ), ubacite par komada u posudu (ili blender), dodajte malo toplog mlijeka i najbolje ako imate chilli powder (mljeveni chilli). Poslužit će i bilo koji ljuti umak, no tada već odvlačite pozornost od okusa sira. Pustite da se ohladi i dobit ćete više manje sličnu stvar kao što je ovaj umak.
Chile Con Queso (Spanish for “chile with cheese”, sometimes described simply as queso, is an appetizer or side dish of melted cheese and chili pepper typically served in Tex-Mex restaurants as a sauce for nachos. )
Umak nakon otvaranja bi trebalo potrošiti u kratkom roku. Kako kaže etiketa, nema umjetnih konzervansa niti bojila, pa mu sigurno rok trajanja nakon otvaranja nije veći od 2-3 tjedna. Moj je sada star 3 tjedna, potrošen je do pola i ne pokazuje znakove kvarenja. S obzirom da umak nije šala, poprilično je ljut i vjerujem kako uza svoj apetit neću potrošiti bocu do kraja. Problem naravno čine ostali umaci koje imam otvorene u isto vrijeme.
Nakon prve degustacije bit ćete (ne)ugodno iznenađeni ljutinom. Pri izradi umaka je korišten suhi Ghost Chilli / Bhut Jolokia, a svi znamo da taj feferon nije šala. Sam postotak Bhut Jolokie nije napisan na etiketi. Tu i nastaje iznenađenje pri prvoj degustaciji.. Nema mirisa, nema postotka i naivno sam progutao pola kuhinjske žlice ovog umaka. Zapalilo me, i to pošteno. Jače nego većina ljutih umaka koje sam kušao. Dva puta više nego umak temeljen na Habanero papričicama. Nekoliko testera mi je spomenulo majku u lošem kontekstu jer sam im prodao priču kako je umak u biti lagan. A ta priča prolazi jer je miris feferona/ljutina u potpunosti izostavljena. Miriše kao zdenka sir, izgleda kao zdenka sir.
Područje primjene je veće nego što sam to mislio. Krem juhe, sendviči, pasta carbonara, kajgana.. Umak nije kisel, jako malo je octa u njemu pa je u nekim situacijama prošao bolje nego ljuti umaci. Loša strana ovoga je naravno rok trajanja. I ovo je možda prvi umak koji će se prije pokvariti nego ću ga ja potrošiti. 454 grama sira krcatog ljutinom je stvarno dosta čak i za moje mjesečne potrebe.
Kupiti ili ne kupiti s obzirom na rok trajanja i ljutinu? Ovisi.. Ako ste ovisnik o siru i ljutome, vjerojatno čete uživati u ovome. Ako ste povremeno u svijetu ljutine definitivno ćete biti zadovoljniji nekim ljutim umakom, a recept za ovo nije neki problem i pronašao sam ih stotine na internetu. Ako pak tražite dip umak za umakanje nachosa, ovo je ipak malo prejako za moj ukus da bi se jelo s chipsom. Sve u svemu, drago mi je da sam ga jeo, ali vjerujem da ću drugi put radije napraviti sebi svoj nego ga kupovati.
Following on from the success of the original Habanero Chile Con Queso and then the delicious Chipotle Con Queso we now have the long awaited and truly spectacular Who Dares Burns! Ghost Pepper Queso. Building on the amazing base flavour and texture of our chilli cheese sauce we have added the Ghost Pepper or Naga Jolokia (former World’s Hottest Chilli Pepper) for a truly sensational sauce. Ideal for your nachos, use for a cranked up cauliflower cheese, top burgers and hot dogs. Wicked!