Skip to main content

tabasco-habanero-sauceNa mnogim forumima mogu se pronaći ljudi koji svrstavaju Tabasco umak u lošije stvari koje postoje. Habanero umak na sreću ne upada u tu domenu (IMHO). Prva stvar koja dolazi do nosa je strašan miris habanero feferona. Riječi kiselo i svježe najbolje opisuju zavodljiv miris umaka koji dolazi iz bočice. Trenutno je ovaj umak nedostupan u HR trgovinama, stoga je moja euforija oko kušanja i pripreme za pisanje ovog teksta bila i veća osim same navale endorfina.

Prvo jelo u koje sam ubacio umak je dalmatinska klasika, ‘manistra u suvo’ – točnije, makaroni u umaku od mesa. Na pun tanjur sam dodao možda jednu čajnu žlicu umaka s obzirom na to da mi je prvo kušanje na jezik ostavilo uistinu dosta ‘vatre’ na nepcu. Na pola tanjura djelovalo je kao da sam ipak pretjerao… Postajalo je sve teže i teže nositi se s ljutinom. Na sreću, okus je bio više nego odličan. Čiste note habanero feferona su me polako davile. Navala vrućine kroz tijelo mi je govorila da odustanem, a miris i okus su me tjerali da dovršim započeto. Jednostavno je toliko dobar da sam s osmjehom (i povremenim lupanjem šakama o stol) potiskivao bol.

Kad sam pobijedio puni tanjur, ostao sam sjediti nepomično još nekoliko minuta. Nisam tražio vodu, jednostavno mi je bilo dobro i nisam htio pokvariti osjećaj. Nastavljam gledati bočicu i pitam se zašto uopće prodaju Tabasco original umak kod nas kada imaju ovu bolesnu boćicu u ponudi.

Nastavljam sjediti još nekoliko minuta, otvorim bočicu, ponovno malo kapnem na žlicu i degustiram sam umak još jednom za kraj. Ustanem od stola sretan i zadovoljan.