Skip to main content

tabasco-buffalo-style-hot-sauceBaš sam naporan s ovim Tabasco umacima. Djelovat će kao da je cijela ova stranica potpomognuta od strane Mc’ilhenny korporacije. Jednostavno sam ljubitelj njihovih umaka (a čini se i svih ostalih; uistinu trebam preispitati samog sebe…), uživam u svakoj kapi Tabasco umaka pa čak i onih koji su od mene dobili prosječnu ocjenu. Tabasco Buffalo nije običan ljuti umak. Poučen receptima koje sam čitao i kulturom dragih Amerikanaca, iz prve sam znao kako dobro iskoristiti ovaj umak. Odvojio sam malo piletine, dobro je namočio u ovaj umak (i ubacio još neke svoje ideje) i ostavio nekoliko sati da odstoji prije samog pečenja. Na roštilju su stvari pomalo krenule nizvodno, to jest u vatru, jer je umak počeo uvelike kapati s mesa i u roku od nekoliko minuta meso je ostalo crveno, ali bez umaka koji je trebao stvoriti tanku crvenu koricu. Srećom, imam strašan apetit pa sam nastavio kapati umak po mesu dok se lagano peklo te se  korica polako počela stvarati. U roku od desetak minuta pečenja na sporoj vatri, imao sam savršena američka Buffalo Style ‘vruća krilca’. Strah se pretvorio u euforiju, kao desetogodišnjak kada vidi cicu.

Okus je bio upravo onakav kako sam i zamišljao pečena krilca. Na svu sreću, ovaj umak ne obara s nogu kada ga probate. Djeluje jednako jak kao i originalni Tabasco umak, idealan za marinade i ‘mazanje mesa’.

Umak sam probao još jednom onako ‘na suho’ i nije išlo. Djelovao je prazan i nedorečen sa previše spojenih okusa, ali kada je posjetio roštilj stvari su se popravile na bolje.

Bih li ponovno kupio ovaj umak? Ne znam baš… Vjerujem da ovakvu marinadu vrlo jednostavno može svatko i sam napraviti. Mala original Tabasco ili nekog drugog umaka izmiješate s bučinim uljem (ili maslinovim) te ubacite začine kao što su oni već napravljeni Kotany blendovi za roštilj. Neće biti potpuno isti doživljaj, ali za puno manju svotu novca možete imati jako sličnu stvar.

Nije loše, no pravi ljubitelj ljutih umaka susret će se jednom u životu s ovim umakom i to će mu vjerojatno biti dovoljno. Tabasco se samo na ovaj način brine da ponudi sve što bi ljudi mogli tražiti te im na tome hvala. Jednom kada budem u žurbi i previše lijen da sam radim marinadu, možda ga ponovno i kupim. Do tada ću pamtiti ona krilca. Vjerojatno najbolja koja sam ikad ispekao.