Skip to main content

Ove godine testiramo neke nove stvari. Sadimo kako smo to radili i prije ali koristimo nove supstrate, novo sjeme i nova gnojiva. A pripremili smo se i za organsku borbu protiv biljne uši, jedinog pravog neprijatelja ljutih paprika u dalmaciji. Osim pametne sadnje i obrane, testirat ćemo i mikorizu na stotinjak paprika kako bi mogli usporediti rast biljaka koje su tretirane mikorizom i onih koje nisu. Veliku pomoć nam je ove godine nesebično pružio HomeOgarden. I ne, ne radi se o reklami jer smo naš supstrat i gnojivo platili. Čist račun, duga ljubav, zar ne.

hr-zemlja-vreca-70-2-440x440HomeOgarden Supstrat za sadnju
Paprike sijemo kroz veljaču isključivo u supstrate. Prošlih godina koristili Brill supstrat i u njega dodavali perlit kako bi poboljšali očuvanje vlage. Ove godine smo se prebacili na HomeOgarden supstrat za sadnju napravljen iz 100% prirodne i organske osnove. Odlikuje ga prozračnost, a uz dodatak perlita osigurali smo i dobru vlažnost zemlje. Kod paprika, pogotovo super-ljutih sorti koje klijaju i više od 20 dana kvaliteta supstrata i optimalna vlažnost je od iznimne važnosti za uspješan uzgoj. Supstrat HomeOgarden u sebi sadrži i kokosova vlakna koja su se pokazala odlična prilikom sjetvi.

organsko-slozitje-2-440x440HomeOgarden Mikoriza
Mikoriza je ‘gljiva’ ili još točnije gljive koje stvaraju simbiozu s korjenom biljke. Naravno prirodno, biološko i održivo jer suprotno ne prihvaćamo. Djelovanje mikorize se očituje na korjenu biljke koju tretiramo. Korijen biljke raste brže i jače, a jak i velik korijen od obične biljke čini super-biljku. Paprika će lakše korijenom pronalaziti vodu i hranu, lakše će prebroditi ljetnu žegu, a krajnji rezultat je veća biljka i veća plodnost.

hr-uai-2-440x440HomeOgarden uši na ružama stop
Biljna uš je jedini nametnik s kojim smo imali problema. Voditi uradi-sam organsku bitku s tim nametnikom je naporan posao. Dobre rezultate smo imali korištenjem otopine s koprivom. Kažem dobre, ali ne i odlične. Ove godine ćemo testirati drugi pristup koji garantira uspješnost, a ostaje siguran za ljude i okoliš. Iako se primarno sredstvo primjenjuje na ružama i svim biljkama iz porodice ruža, testirat ćemo ga na paprikama. U ovom slučaju je jedino nametnik iz iste obitelji. Biljne uši koje napadaju ružu su srodstvu s biljnim ušima koje napadaju paprike. Odlučili smo se za ovaj proizvod zato što je danas prava rijetkost pronaći zaštitu za biljke koja nema štetne učinke na bube koje želimo u svom vrtu kao što su bubamare i pčele.