Skip to main content

Prve mladice

By 17 veljače, 20148 srpnja, 2021Novosti

IMG_2276 Svake godine imam naviku odvojiti sjeme tijekom sezone. Sjeme koje odvajam tijekom sezone uglavnom uzmem od najboljih plodova. Isto tako imam i lošu naviku da to sjeme ne označavam nego bacam sve na jedno mjesto. Ovo radim iz više razloga. S obzirom da se radi o sjemenu biljaka koje već imam godinama,  malo sam skeptičan uzevši u obzir da su svi posađeni u vrtu od ~ 350 kvadratnih metara. Naime stara narodna kaže da su mutacije i slabljenje ploda moguće, pogotovo kada pčele rade posao oprašivanja.

Pa to sjeme tratiram i jako loše, bez previše ulaganja i brige. Do sada se to pokazala kao savršena kombinacija, tako osiguravam najjačim jedinkama da uspiju. U vrtu ih čeka posebno mjesto, malo odvojeno od ‘ostalih’ biljaka koje spremam. Kao što se vidi na slici mladice su krenule u velikom broju te vrlo uskoro slijedi presađivanje ako krenu ovim tempom.
Ako se pitate zašto su ovako gusto posađeni.. Odgovor je napisan poviše. Ne marim previše za ovo sjeme s obzirom da se radi o ‘starim’ biljkama i relativno pristupačnom sjemenu. Oni najuporniji će uspjeti i dati jako dobre plodove. Slabije jedinke ne uspiju u ovim uvjetima, tako da u vrt idu samo one najbolje.
(17. veljače 2014.)

Leave a Reply