Skip to main content

Možda je samo do nas, do mentaliteta ili do vitra koji puše, ali mi smo se skroz navukli na ljute marmelade. Nije da smo digli ruke od ljutih umaka, ali ljute marmelade su trenutno početak i kraj života. Izbacili smo 3 komada i razmišljamo o četvrtoj.. Bilo kako bilo, marmelade su u ponudi i nemamo namjeru stati uskoro.

Ovaj post pišemo zato jer nam stižu pitanja ‘što da radim s marmeladom?’. Donekle razumin pitanje jer mi je i samome tribalo vrimena da ‘zavolim’ slatko ljute stvari. Ljute paprike i ljuti umaci nekako najbolje odgovaraju uz roštilj, kil čevapa i burger od krave.. i to je sasvim ok. Ali jednom kad se navučete na ljute palačinke, ljuto mlijeko, kavu s malo našeg ”cukra”, teško se skinuti. Bolje je od droge. 😛

Trenutno najljuća marmelada je malo manje marmelada, više med, voda i šećer. Priznajemo, nije baš zdravo i ako nemate glukozu, dobit ćete je… 🙂 ‘KA CUKAR smo napravili s velikim komadićima habanero paprike i jako puno tih komadića. Ubacili jako puno meda i šećera da se sve pretvori u lijepi gusti sirup. hint; dodajte malo u crnu kavu, ljuto buđenje!!!

Dvije blago-ljute marmelade se kriju pod imenima PULPA i SMOKVA.
Smokva je bila spremna još krajem ljeta kad su naše smokve bile u vrhuncu. Priprema je relativno jednostavna, očistimo smokve, izrežemo na polovice i pospemo s malo šećera pa pustimo desetak sati da odstoji. Nakon toga sve ubacimo u veliki kazan za kuhanje umaka te kuhamo do vrenja i onda pakiramo. Ni Pulpa ni Smokva ne sadrže konzervans, pojačivače okusa ili neke umjetne aditive.
Pulpa, odnosno marmelada od naranče je stigla početkom godine.. Dobili smo preko veze naranče iz Segeta, slatke, mirisne, ne-prskane i nama najvažnije bez koštica. 🙂
Obje marmelade sadrže manju količinu Habanero paprike jer nam se ona pokazala idealna za sve slatke pripravke.

Pulpa i Smokva su po etiketom ‘MINIRUNDA’ tako da ih vrlo vjerojatno neće biti uvijek u ponudi. Požurite