Skip to main content

r-hotheadzredsavinaNešto što je skoro pa savršeno, teško može postati bolje. Pa ne baš.. Habanero mi je jedna od najdražih ljutih paprika koje postoje. Čisti habanero je prepun ljutine, mirisa i okusa. Uistinu skoro pa savršena biljka. Red savina je Habanerova jača verzija, veća, ljuća i prema svemu sudeći bolja. Nisam je imao priliku do sada probati svježu, ali mogu pretpostaviti da će mi nakon toga obični habanero pasti jednu skalu.

Ako uzmem Tabasco Habanero umak kao referencu, Hot-Headz Red Savina nema baš velike izglede. Nedostaje svježina i miris voća koji je zastupljen kod Tabasco verzije. Doduše radi se o skroz drugom feferonu, ali neke poveznice su itekako slične. Overall oba su umaka dosta slična, te Red Savina samo marginalno gubi utrku u okusu i mirisu. Očekivao sam da će ljutina nadoknaditi izgubljeno, ali i u tom polju prednost odnosi Tabasco Habanero. Možda ova recenzija ide u smjeru kako se ovdje radi o manje kvalitetnom umaku, ali ni ta tvrdnja nije baš istinita. HH Red Savina je jako pristojan umak u segmentu stvarno-ljutih umaka. Par kapljica više i pokajat ćete se. Problem je u meni i u usporedbi, teško je nadmašiti Tabasco u bilo kojem smislu. U nedostatku istoga, HH Red Savina će itekako dobro poslužiti.

Iako nisam imao prevelika očekivanja od Hot Headz umaka, moram priznati da su me pošteno iznenadili. Radi se o ‘store-brand’ umacima. Nešto kao kada odete u konzuma i kupite njihov ‘standard-brand’. Za očekivati je proizvod u rangu srednjeg smeća na margini jestivog. Red Savinu, Jalapeno i Chipotle sam uzeo kako bi napunio košaricu, a i cijena je bila simpatična. Koliko se sjećam radilo se oko 100 kn za sva 3 umaka. Ne baš jeftino usporedno s umacima koje možete kupiti u Kauflanda. Sama nedostupnost u domaćim dućanima ih čini traženim kolekcionarskim primjercima, pa gladan na oči kao svi ovisnici o ljutome našli su se u mojoj košarici. Dva mjeseca kasnije imam samo dobra mišljenja o njihovim proizvodima, no ipak mislim da su mogli umake brendirati malo drugačije, ne nužno da nose i logotip same trgovine. Ne skrivaju činjenicu da su umaci rađeni u po narudžbi, što je danas postala praksa u zemljama gdje ima veće potražnje. Sauce Crafters je samo jedna firma koja se bavi proizvodnjom umaka za druge. Tako da i Hot Headz umaci dolaze preko oceana u UK, gdje se dalje distribuiraju po europi. Da zaključim. Pristojan umak, pristojne ljutine i pristojnog mirisa-okusa. Habanero umak po svim karakteristikama. Dobar, no ne bolji od Tabasco Hab-a.