Skip to main content

furia-cut-web2013 je bila jako dobra godina  za moju malu plantažu feferona. Rasli su na sve strane uz uistinu minimalna ulaganja. Hrana napokon ima smisla, te ja, kao i neki od mojih poznanika, jedemo više nego što nam treba.. samo zato što obožavamo umake i ni jedan recept ne prođe bez naše preinake.. uglavnom gledamo kako i u kojem trenutku ubaciti umak.

Furia je ‘thank you sauce’ kao što piše na etiketi. Moj način da se zahvalim nekim ljudima koji su nesebično pomogli u ostvarivanju ovog malog ‘hobi-projekta’. S obzirom da u ovom slučaju limitirana serija stvarno to i znači, umaka nemam za sve koji su bili tu negdje.. proizvedeno je samo 13 bočica. Ujedno tu su SVE moje zalihe umaka kuhanog kroz 10 i 11 mjesec 2013 godine, dodatno pojačanoga s jednim kilogramom sušenih feferona koji su postali veće zlo nego kada su bili mladi i svježi.

Unutar ove bočice krije se nevjerojatnih 0.75 l domaćeg umaka. Boce imaju pvc čep, te poviše toga pvc ‘shrink vinski’ čep. Šlag na kraju, vrh je zaliven posebnim voskom kojeg inače koriste vinari. Kako bih olakšao otvaranje, ispod čepa je konopac koji ujedno drži ‘Juta Spiza kartonsku etiketu, i dovoljno ga je samo snažno povući kako bi se cijeli čep rastvorio.

Grafika je kao i sve djelo mojih ruku. Nastojim izbjegavati riječi koje nisu domaće, no u ovom slučaju to pravilo sam svjesno prekršio kako bih na jedan način parodirao silnoj poplavi američkih umaka. Htio sam dokazati sebi da je moguće proizvesti unikatni primjerak i u zemlji kao što je Hrvatska.. Furia je prvi takav ljuti umak na ovim prostorima.

Otvoriti ili ne? Furia je na tragu mojih prijašnjih umaka, stoga ako ste ih kušali, ovo je samo još jača varijanta gotovo istog mirisa i okusa. Poanta nije bila izraditi novi umak, nego pojačati i usavršiti stari, s obzirom da bih u 2014 godini mogao puno više eksperimentirati s novim receptima.
Pa ovaj neka ostane kao uspomena na 2013 godinu, tojest ‘Verziju-3’ ..
Ja svoj primjerak neću otvoriti. 🙂