Ne postoje glupa pitanja, samo naši glupi odgovori.

FAQ

Koje je trajanje proizvoda?

Generalno trajanje ljutih umaka je jako-jako dugo. Većina umaka, pa čak i oni kuhani u sebi imaju veći postotak octa, puno veći nego što bi se dalo naslutiti. No ocat i sol u ljutim umacima se ponašaju kao prirodni konzervansi te čuvaju ljute umake od starenja bez opasnosti za ljudski organizam. Ipak moguće je da se ljuti umak pokvari ako nije nakon otvaranja čuvan na hladnome. Ni hladnjak nije nužan kod većine umaka ali je jako poželjan jer može dosta produžiti vijek trajanja.

Kako ću znati kad se umak pokvari?

Iako se umaci stvarno rijetko kada kvare, prva indikacija će biti čudan miris, pa potom i plijesan. Većina naših umaka na bočici nose datum do kojeg ih je najbolje iskoristiti, i to je uglavnom 2 godine od dana proizvodnje. Umaci se mogu koristiti i nakon tog datuma ako i dalje dobro mirišu. Fermentirani umak sigurno može preživjeti nekoliko godina u hladnjaku, no njegov miris i okus se mogu izmijeniti nakon prve godine. Kod ajvara, senfa i sličnih namaza treba pripaziti da se uvijek sadržaj vadi čistim priborom iz staklenke. Guranje čevapa u teglicu ajvara ili senfa sigurno nije dobar potez i to će dodatno skratiti trajanje vašeg proizvoda.
Da zaključimo; svi naši umaci će trajati jako-jako dugo zbog niskog pH faktora. Jednostavno uživajte u njima.

Imam viška feferona koje ne stignem pojesti, što da radim s njima?

Najjednostavniji način čuvanja feferona je definitivno sušenje na suncu. Plodove za koje nisam pripremio nekakav zao recept, nedugo nakon branja obično slažem na konac (špagu, konop…) te ih tako sušim. Ovo je najjednostavniji, a ujedno i najsigurniji način sprječavanja od eventualnog kvarenja feferona. Veći dio, u mom slučaju, završi u umacima. Ako pak sumnjate u svoje kulinarske vještine, pokušajte s lakšim receptima koji ne zahtijevaju previše sastojaka.
Za one koji rade umake po prvi put, mogu preporučiti konzervans; iako puno ljudi, uključujući i mene, negoduje na sam njegov spomen. Ako ste početnik-amater, radije koristite pola preporučene doze konzervansa jer ćete tako osigurati duži životni vijek svojih proizvoda. Fermentacija je malo složeniji proces ali uz dosta pažnje može se lako savladati. Ako posjedujete manju količinu paprika, sigurnije je svakako raditi kuhani umak nego se ‘zezati’ s fermentacijom pa sve baciti ako propadne.

Biljke mi imaju nekakve kukce po listovima? ( i slična pitanja o uzgoju )

Na vašu sreću niste prvi koji imate problem s biljkama pa možete računati na pomoć kolega uzgajivača i na gomilu forum postova na internetu. Prva adresa koju svima mogu preporučiti je forum.hr i njihova rubrika o uzgoju feferona. Najveći problem ljutim paprikama je biljna uš. Kopriva se koristi kao prevencija / zaštita ali ne i sredstvo za eliminaciju buba ako ih već imate.

Pojeo sam feferon i skoro sam imao srčani udar!

Nadam se da je feferon bio ukusan. Malo je vjerojatno da ćete ako ste pojeli feferon koji vas je opekao, sjesti za računalo i tražiti rješenje na internetu. Uzmite ovaj dio teksta kao vodič za onaj trenutak kada stvarno pojedete feferon i pomislite da vam se bliže zadnje minute života.
Vrlo vjerojatno neće biti nikakvih trajnih posljedica na vaš organizam pa pokušajte što mirnije prevladati tih 5 do 10 minuta, jer prava je istina da ne možete puno toga učiniti u toj situaciji.
Mlijeko se svugdje navodi kao najbrži lijek za užareni jezik i stvarno pomaže, ali kratko i nedovoljno da bi se uopće mogao smatrati lijekom. Sladoled je moj prvi izbor, iako mi u tom izvjesnom trenutku u kojem imam osjećaj da mi unutrašnjost gori, sladoled nikad nije pao na pamet kao sredstvo olakšavanja boli. Pripremite se na to iskustvo i uživajte, jer kod jačih paprika pomoći jednostavno nema.

Zašto su vaši umaci tako gusti?

Nije problem u gustoći naših umaka nego u količini vode kod naše konkurencije s kojom nas uspoređujete. Zapitajte se radije zašto su svi drugi umaci vodenasti.

Koliko kalorija imaju vaši umaci i imaju li glutena?

Na ovo pitanje ne odgovaramo i suzdržat ćemo se od vrijeđanja svakog tko nas ovo pita. 🙂

Zašto mlijeko pomaže, a ne hladna voda?

Capsaicin je glavni krivac za bol koju osjećate pri kušanju ljute hrane. Njega ne možete isprati vodom zato što se ponaša kao ulje. Teoretski, alkohol bi trebao najbolje isprati usta u tom slučaju, ali o toj kombinaciji ne želim ni razmišljati. Mlijeko se koristi zbog svoje prirodne masnoće i mogućnosti vezivanja na molekule capsaicina, koje su zapele na jeziku, te ih polako ispire.

Koliko su točno feferoni štetni za organizam?

Lakše je odgovoriti na pitanje koliko su točno feferoni dobri za organizam. U većini slučajeva reguliraju probavu, potiču cirkulaciju, a na na internetu možete pronaći i velik broj članaka o tome kako dižu mrtve iz grobova i liječe smrt u obitelji. Loše strane? S njima se još nisam upoznao. Najčešće se pitanja vrte oko ‘guzice i hemeroida’, kao da su te dvije stvari povezane s feferonima. Ne znam što su hemeroidi, a i ne zanima me. Prijestolje posjećujem uredno, svaki dan te do sada nisam imao nikakvih problema ni nakon veće konzumacije feferona ili umaka.
No, s obzirom na to da vi niste ja, a ja nisam vi, ovakve savjete ne uzimajte zdravo za gotovo. Ako nakon konzumacije feferona provedete jednu polovicu dana zatvoreni u WC-u, onda razmislite o tome je li to pravi hobi kojeg želite priuštiti svom organizmu.

Kupio sam vaš umak prošle godine i ponovno ove, okus nije baš jednak?

Naši umaci dosta ovise o promjenama u prirodi, količini kiše i sunca prije branja, periodu branja i puno drugih faktora. Sva materija koju koristimo u pripremi ljutih umaka dolazi s nekoliko tisuća kvadratnih metara zemlje, a to je mala površina usporedno s velikim proizvođačima kao što su Tabasco, Henz i drugi. ‘Prokletstvo’ male tvornice ljutih umaka kao što smo mi je nemogućnost velike industrijske proizvodnje i repliciranja identičnoga okusa/mirisa svaki put. Varijacije postoje i gotovu su neizbježne, ali tokom godina smo ih spustili na minimum te su nijanse zanemarive od serije do serije. U našim proizvodima ne koristimo aditive, pojačivače okusa, bojila ili konzervanse. Sve su to stvari s kojima bi bilo lakše standardizirati proces proizvodnje, ali ga namjerno izbjegavamo i sve radimo prirodno s resursima koje imamo. A priroda varira, i tu pomoći nema.

Uvjeti korištenja
Naša stranica koristi kolačiće koji su nužni za njen rad. Dok ih ne potvrdite, nećemo ih koristiti.