Skip to main content

 IMG_1846Kao što se može zaključiti iz priloženih slika, biljke odlično napreduju. Čak sam i više nego zadovoljan njihovim postotkom preživljavanja. Vrlo malo ih je izgubilo listove ili uvenulo.

Razvoj mladih biljaka je izuzetno zadovoljavajuć. Ovih dana upravo je započeo i rast novih listova. Kako dan postaje duži tako se i one pripremaju za više sunčeve svjetlosti.

IMG_1849IMG_1842Prošle godine sam nekoliko biljki uzgojio u pitarima od po 5 litara te ih tijekom prošle zime unio u kuću. Uspješno sam ih podrezao, otklonio sav ‘višak’, počupao listove i obrao plodove. Biljke sam prestao zalijevati sredinom desetog mjeseca i držao ih na toplom i suhom mjestu.
Iako su stabljike bile zelene tokom cijele zime, tek sam prije par dana uočio mlade pupoljke čije pupanje kao da je usklađeno s onim vinove loze. Ove godine od njih očekujem rast u većim grmovima, iako pomalo sumnjam u svoju sposobnost rezanja i obrezivanja biljaka. Preostaje mi samo čekati kolovoz koji će otkriti i krajnji rezultat mog rada.

Količina biljaka je zaista velika, po mojoj slobodnoj procjeni trenutno se brinem za oko 1 000 njih što je ujedno i prevelika brojka za moj vrt i moje ograničeno slobodno vrijeme. Okvirno, oko 500 biljaka je darovano puno prije ove objave,jer bih u protivnom uistinu imao velikih problema s njihovom količinom.

Moj savjet: čuvajte sjeme, posebno ono od kapitalaca, jer uvijek može poslužiti.