My Cart
0.00 kn
Blog

Domaće pljeskavice

Zaboravite na pljeskavice iz dućana, jednom kad umočite zube u domaće pljeske’, nema povratka na staro. Once you go homemade, you never go back!

Za ovaj gušt će vam tribat:

  • 1,5-2 kilograma junetine ili govedine
  • Vegeta ili kombinacija začina po želji, sol i puno papra obavezni
  • 0,2 kilograma mrkve (ili nekog drugog povrća po želji)
  • 2-3 češnja češnjaka
  • Super-Ljuti Senf (ili ljuti umak Fumada)
  • Veza kod mesara

Predigra

Danas su mesari postali skuplji od doktora. Dobar komad mesa možeš dobit jedino ako mu doneseš plavu kuvertu. A nakon plave kuverte svejedno trebaš platiti meso.. Miješano meso kupujem uglavnom kada sam u žurbi i nemam vremena za rituale sjeckanja i mljevenja mesa kod kuće. Ali savršenstvo traži žrtvu, ako imate mogućnost svakako kupite komad mesa po želji i neka ga mesar provuče kroz mašinu za meso ili to napravite sami kod kuće. Za svojih 15 minuta hedonizma radim to sve solo. Meso neko bude ukusnije.. 🙂

Nakon što je meso pravilno mljeveno u smjesu ubacim malo mrkve ili crvene paprike, ali izbor povrća i količina može varirati prema željama. Smjesi dodajte standardne začine, vegetu, sol, (puno) papra, crvenu papriku i obavezno nešto ljuto. Dobar miris možete dobiti s ljutim umakom Fumada, ali ako želite igrati na sigurno po pitanju ljutine i okusa definitivno se odlučite na cijelu kuhinjsku žlicu Super-Ljutog Senfa.

Bez jaja!

Iskusni se poznaju na mukama, pa izbacite jaje ako želite savršeni okus pljeskavice. Jaja olakšavaju stvar pri pečenju tako da ‘stisnu’ pljeskavice. Ako pečete na gradelama nekoliko jaja u smjesu je pametna odluka, no ostavimo to za amatere.

Uronite u pljeskavice

Dobro izmiješati sve sastojke. ‘Dobro’ podrazumijeva minimalno desetak minuta gnječenja i stiskanja mljevenog mesa.
Nakon toga meso oblikujte u pljeskavice. Predlažem da pljeskavice slažete u ‘katove’ na tanjuru. Svaki kat odvojite alu folijom.

Nakon što ste gotovi s oblikovanjem pljeskavica, stavite ih u hladnjak na nekoliko sati ili u zamrzivač na 30-60 minuta. S ovim ‘trikom’ dobit ćete pljeskavicu koja se raspada tako lako na roštilju ili gradelama. No svejedno treba biti oprezan prilikom okretanja, jedan krivi potez i pljeskavica će se raspasti.

Pečenje ne traje puno. Par minuta svake strane na jakoj vatri. Želite šokirati pljeskavice tako da ostanu sočne i mekane. Maratonsko pečenje na laganoj vatri dosta će uništiti okus pljeskavica, jednostavno će izgubiti sočnost. Crvena linija krvi u sredini pljeskavice je znak pravog majstora (a to mi nije pošlo za rukom ove ture).

Za pljeskavice obavezno se odlučite na lepinje ili somun. S prilozima ne treba pretjerivati. Maštu na volju. Obična zelena salata, luk, senf ili ajvar će biti dovoljni u većini slučajeva.

Dobar tek!

Prase – Limited + t-shirt

99.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Kuhani ljuti umak
Rič-dvi : Puno dinstane kapule s malo vina, sol i 60% fermentirane srednje ljute paprike. Jedan od najstarijih umaka iz naše ponude.

Pizdun paket 3-6 ljutih umaka

10.00 kn

Nivo ljutine : 0/5
Stil : Poklon paket
Rič-dvi: Kartonska kutija sa nekoliko umaka po tvom izboru
Minimum 3, max 6 komada.

Paket nije moguće preuzeti u našoj trgovini bez prethodne najave. Moramo ga sastaviti.

Ispod dodaj ljute umake koje želiš u kutiji. 

ꓘontra

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Slatki ljuti umak
Rič-dvi: Slatko i brutalno ljuto, tropske arome idealne za wokove i fritaje.

Terapija

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Kuhani ljuti umak, aromatiziran
Rič-dvi : Kuhani ljuti umak s brutalno ljutim paprikama.

Furešt

30.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Slatki ljuti umak
Rič-dvi: Miriše po habaneru, slatko po ananasu i kiselo po limunu.

Pure Reaper

50.00 kn

Nivo ljutine : -5/5
Stil : Kuhani, kisel
Rič-dvi: 100% Carolina Reaper paprike. Miriše na voće, ujeda sa stilom.

Kvasina

27.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Vinska Kvasina
Rič-dvi: Vino odležalo u hrastovoj bačvi na suncu godinu dana. A u bačvi su prije toga odležale ljute paprike i bačvu nismo oprali.

Neverin

70.00 kn

Nivo ljutine : -5/5
Stil : Kuhani, brutalno ljuti
Rič-dvi: Brutalno ljuti umak s više vrsta super ljutih paprika i jako puno kadulje koja mu daje odličnu aromu.

Kurijoža paket

100.00 kn

Kurijoža paket prevedeno na suvremeni jezik znači ‘Mistery paket’. U kutijici garantiramo 3 ljuta umaka i teglicu od 212ml sa strane. Svaki paket je složen tako da nudi 4 potpuno različita doživljaja u ljutome. Umaci uglavnom budu od nivoa ljutine 2 do 4, a teglica nešto sasvim drugačije od ekipe u bočicama.

Meštral

24.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Slatko, kiselo, ljuto i opet kiselo!
Rič-dvi: Jednostavno copy-paste Tabasco umaka. Kiselost jednaka, aroma pitomija zbog dodane rajčice. 

Habanero Bandit

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5

Stil : Kuhani ljuti umak s rog paprikom, rajčicom i Habanerom, po receptu Ljutko – Tuzla

BanditAs

40.00 kn

Nivo ljutine : -4/5

Stil : Kuhani ljuti umak s aromom dima i Habanero paprikama

Barik – babina rizerva

70.00 kn

Nivo ljutine : +3/5

Stil : Fermentirani, odležan u hrastovoj bačvi

Avoja

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Fermentirani, aromatiziran origanom
Rič-dvi: Super ljute paprike odležane s origanom i peršinom minimalno 1 mjesec uz dodatak rajčice.

Narancini

35.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Ljuta slastica
Rič-dvi: Kora naranče, potopljena u super ljuti umak od yellow scorpiona, zašećeren, dehidriran.

Vlaška

30.00 kn

Nivo ljutine : 2+/5
Stil : Sour.. Super kiseli ljuti umak
Rič-dvi: Kisela kapulica kao ljuti umak

Pas Mater BBQ

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Brutalni BBQ namaz aromatiziran dimom
Rič-dvi: Sličan svome imenjaku, ali uz komadiće kapule, češnjaka i gorušice. 

Burin

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Brutalno ljuti umak s krastavcima
Rič-dvi: Zeleni habanero kojeg je ujela prva bura i kiseli krastavci uz dodatak začinskog bilja.

Furija

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5

Stil : Kuhani ljuti umak, aromatiziran

As Kupa

30.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : BBQ umak s aromom dima
Rič-dvi: Broj 1 po prodaji, osvaja umjerenom kiselosti, aromom dima. Srednje ljuto i slatko, idealno za početnike i profesionalce. 

Partenca

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Fermentirani super-ljuti
Rič-dvi: Super ljute paprike, fermentirane minimalno 3 mjeseca bez začina i dodataka. Brutalno ljuto i čistog okusa paprike.

Šinjorina

30.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Kuhani, sweet chilli
Rič-dvi: Jako blago, slatko kiselo s dodatkom rajčice i dinstane kapule. Savršeno za klince, šinjorine i početnike.

Sparina

40.00 kn

Nivo ljutine : -4/5
Stil : Fermentirani, aromatiziran češnjakom
Rič-dvi: Omjer je 70% paprike, 20% češnjaka i 10% ostalih začina. Jako ljuto, ubija češnjakom vampire u krugu kilometar. Favorit iz samog vrha prodaje.

Grejp

10.00 kn

Nivo ljutine : 2/5
Stil : Kuhani umak za pića
Rič-dvi: Umak se jako loše snalazi na stolu s hranom, ali je zato idealan za pića. Kombinira se izvrsno s jakim i lakim alkoholnim pićima, vermutom, kuhanim vinom, ginom, rakijama itd..  Snažna aroma grejpa.

Promaja

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Kuhani, aromatiziran curryem
Rič-dvi : Curry na kile.. ma na kante. Super ljute paprike u kombinaciji s indijskim začinama. Jako ljuto i s aromama orijenta.

Škatula

149.00 kn

Nivo ljutine : 2-4/5
Stil : Bolji poklon nego litra vina
Rič-dvi : 6 ljutih umaka od 50ml u kutijici. Idealno za poklone ili upoznavanje s našim ljutim umacima.

Taman paket

90.00 kn

Nivo ljutine : 3-5/5
Stil : Srednje do super ljuto
Rič-dvi : Taman paket nosi taman miru ljutine za sve. As Kupa i Vlaška tribali bi bit umjereno ljuti za većinu, a Sparina sigurno zaljutiti i one najljuće.

ROG

30.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Kuhani ljuti umak, na pola puta do ajvara
Rič-dvi : Umak koji asocira na ajvar. Rog paprike su pečene na roštilju, malo zagorene kako bi aroma pečenja bila dodatno izražena. 

Barik

30.00 kn

Nivo ljutine : +3/5
Stil : Fermentirani, odležani u bačvi
Rič-dvi : Srednje do super ljuti umak odležan 1 godinu u hrastovoj bačvi uz dodatak dalmatinskog rogača. Moglo bi se reći, premium okus čistog ljutog umaka bez začina.

Crnilo

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Kuhani ljuti umak, aromatiziran
Rič-dvi : Samo super ljute ‘crne’ paprike kao Chocolate Douglah i Bhut Jolokia ulaze u ovaj umak. Slatko, gorko i super ljuto do granice gušenja. Dodan kumin za završnu aromu i miris. 

3PM

60.00 kn

Nivo ljutine : 5/5
Stil : Kuhani, brutalno ljuti
Rič-dvi : Pristupi s poštovanjem. 

Prase

40.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Kuhani ljuti umak
Rič-dvi : Puno dinstane kapule s malo vina, sol i 60% fermentirane srednje ljute paprike. Jedan od najstarijih umaka iz naše ponude. 

Brutalni paket

110.00 kn

Brutalno ljuti paket sadrži 3 ljuta umaka od 100ml u prigodno pakiranoj kutijici s slamicom.
Burin – Zeleni habanero i kiseli krastavci. Oštro i ubojito
Kontra – Naranča, limun i češnjak sa scorpion yellow papričicama.
Partenca – Najblaži od ove trojice, baziran na ghost pepperu.

Mirodija

30.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Kuhani ljuti umak aromatiziran Dalmatinskim začinima
Rič-dvi : Kadulja, ružmarina, bosiljak, origano, rajčica, lavanda, luk, vlasac… i naravno cayenne ljute paprike. Miriše na Dalmaciju bolje nego lavanda u babinom ormaru.

Ljuti Senf

30.00 kn

Nivo ljutine : 3/5
Stil : Domaći senf
Rič-dvi : Za senf vam treba sjeme gorušice, jabučni ocat i uistinu jak blender. U senf dodajemo komadiće ljute paprike i slatke rog paprike. Slatko, kremasto i savršeno ljuto.

Ovo Nije Ajvar

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Ajvar od super ljutih paprika
Rič-dvi : Ovo nije ajvar zato što je recept krivog omjera. 90% super ljutih dimljenih paprika i samo 10% svega ostaloga ( rog paprika, patliđan, začini…). Skoro pa ne-jestivo. Namjena : Pomiješajte s kupovnim ajvarom 2-3 žličice. 

Divljak

40.00 kn

Nivo ljutine : 4/5
Stil : Kuhani super ljuti umak
Rič-dvi : Mix svih ljutih paprika koje uzgajamo, češnjak, divlji luk i dosta začina. Bez pretjerano naglašene arome, idealno za dodavanje ljutine bez puno drugih okusa. 

Leave your thought