Skip to main content

Zaboravite na pljeskavice iz dućana, jednom kad umočite zube u domaće pljeske’, nema povratka na staro. Once you go homemade, you never go back!

Za ovaj gušt će vam tribat:

  • 1,5-2 kilograma junetine ili govedine
  • Vegeta ili kombinacija začina po želji, sol i puno papra obavezni
  • 0,2 kilograma mrkve (ili nekog drugog povrća po želji)
  • 2-3 češnja češnjaka
  • Super-Ljuti Senf (ili ljuti umak Fumada)
  • Veza kod mesara

Predigra

Danas su mesari postali skuplji od doktora. Dobar komad mesa možeš dobit jedino ako mu doneseš plavu kuvertu. A nakon plave kuverte svejedno trebaš platiti meso.. Miješano meso kupujem uglavnom kada sam u žurbi i nemam vremena za rituale sjeckanja i mljevenja mesa kod kuće. Ali savršenstvo traži žrtvu, ako imate mogućnost svakako kupite komad mesa po želji i neka ga mesar provuče kroz mašinu za meso ili to napravite sami kod kuće. Za svojih 15 minuta hedonizma radim to sve solo. Meso neko bude ukusnije.. 🙂

Nakon što je meso pravilno mljeveno u smjesu ubacim malo mrkve ili crvene paprike, ali izbor povrća i količina može varirati prema željama. Smjesi dodajte standardne začine, vegetu, sol, (puno) papra, crvenu papriku i obavezno nešto ljuto. Dobar miris možete dobiti s ljutim umakom Fumada, ali ako želite igrati na sigurno po pitanju ljutine i okusa definitivno se odlučite na cijelu kuhinjsku žlicu Super-Ljutog Senfa.

Bez jaja!

Iskusni se poznaju na mukama, pa izbacite jaje ako želite savršeni okus pljeskavice. Jaja olakšavaju stvar pri pečenju tako da ‘stisnu’ pljeskavice. Ako pečete na gradelama nekoliko jaja u smjesu je pametna odluka, no ostavimo to za amatere.

Uronite u pljeskavice

Dobro izmiješati sve sastojke. ‘Dobro’ podrazumijeva minimalno desetak minuta gnječenja i stiskanja mljevenog mesa.
Nakon toga meso oblikujte u pljeskavice. Predlažem da pljeskavice slažete u ‘katove’ na tanjuru. Svaki kat odvojite alu folijom.

Nakon što ste gotovi s oblikovanjem pljeskavica, stavite ih u hladnjak na nekoliko sati ili u zamrzivač na 30-60 minuta. S ovim ‘trikom’ dobit ćete pljeskavicu koja se raspada tako lako na roštilju ili gradelama. No svejedno treba biti oprezan prilikom okretanja, jedan krivi potez i pljeskavica će se raspasti.

Pečenje ne traje puno. Par minuta svake strane na jakoj vatri. Želite šokirati pljeskavice tako da ostanu sočne i mekane. Maratonsko pečenje na laganoj vatri dosta će uništiti okus pljeskavica, jednostavno će izgubiti sočnost. Crvena linija krvi u sredini pljeskavice je znak pravog majstora (a to mi nije pošlo za rukom ove ture).

Za pljeskavice obavezno se odlučite na lepinje ili somun. S prilozima ne treba pretjerivati. Maštu na volju. Obična zelena salata, luk, senf ili ajvar će biti dovoljni u većini slučajeva.

Dobar tek!

[insight_product_grid product_type=”recent_products” order_by=”date” order=”” categories=”ostali,srednjeljuto,superljuto” columns=”5″ number=”-1″]

Leave a Reply