Skip to main content

2014-09-02-17.56.28S obzirom da je ovo ljeto bila jedna topla jesen i da se sunce još uvjek igra skrivača, uhvatio me strah da neču uspjeti osušiti feferone na suncu. Pa sam u kupio dehidrator.. iako sam prije par mjeseci bio uvjeren da mi takvo nešto nikad neće trebati. Ukoliko se dovoljno brzo plod ne osuši loše bakterije stignu izrasti te polagano krene truljenje ploda. Nakon toga, spasa nema.

Dehidrator je u stanju osušiti povrće preko noći, te kako kažu napravi to bolje nego sunce. Sačuva najviše vitamina i okusa. Neke stvari naravno nisu moguće, kao sušenje smokava u svrhu dobivanja ‘suhe smokve’.. Tehnički je izvedivo, ali okus neće biti isti onoj koju su radile naše bake.

Kod feferona se neki zaklinju da je sušenje s dehidratorom bolje. Više okusa i mirisa ostane zarobljeno u samoj paprici. Iskreno, danas sam izbacio prvu turu. Predivno miriše. Nakon 24h bili su potpuno suhi. Sačuvani od propadanja. Ove zime samo jedan ovakav trebam ubaciti u ručak i eto veselja za cijelu obitelj.

Ako imate velike količine feferona (a i bilo kojeg drugog kvarljivog voća) obavezno si nabavite ovakvu stvarčicu.