Skip to main content

Ko preživi kajat će se.. Iako su se neki pokajali odmah sinoć, cjelokupni dojam je više nego odličan. Moglo bi se reć da su natjecatelji uživali u prvom dijelu večere koji je bio zamišljen kao klasična večera. Super-ljute paprike u marinadi s maslinovim i biljnim uljem, začinima, kaparima i motarom. Na pijatu su posluženi inćuni, krastavci i ostatci marinade pomješani s Furijom. Tako dekoriran i složen pijat kod većine izaziva strahopoštovanje. Dojmovi o okusima nisu bili podjeljeni, složno su se svi natjecatelji složili da je pijat ‘veoma ukusan’. Znao sam da sviježe super-paprike mogu zadati bolan udarac u stomak, radi toga smo ih marinirali i kako kaže većina izvukli veliki dio ljutine iz samih paprika. Pakleno ukusno.

Nakon uvoda, grickalica, habanero ajavara i pakleno ljutog kikirija otkucala je deveta ura i natjecatelji su sjeli za stol. Namjerno jedni nasuprot drugih kako bi mogli uživati u tuđoj nesreći/boli.

Na pijatu ih je čekalo 6 paprika. Sviježi masni cayenne pepper s svojih 50 000 SHU je bio zgodan zalogajćić za neke. Redosljed nije bio bitan tako da su neki krenuli odmah s drugom, točnije s Habanerom (cca 300 000 SHU). Polako ali sigurno svi su se borili i prikočili pred Carolina Reaperom. Tada je već bilo jasno da se nitko ne želi odreći novčane nagrade ali i pressing javnosti je bio velik, ipak je ponos na ulogu. Infinity je bio ogroman, za Bhut Jolokiu neki govore da je bila izvrsna no većina jednostavno nakon Trinidada nije mogla razlikovati nivo ljutine i okus. Ništa čudno s obzirom da su se tada bacili u milijune jedinica boli. Simptomi straha, neugode i podrhtavanja ruku tada su zahvatili skoro sve natjecatelje.

2 runda! Iskreno nisam se nadao da će 9 od 10 natjecatelja dovrišiti prvi pijat. Očekivao sam neke, ali ne 9. 🙂 Sigurno su prevladali ponos i tvrdoglavost, ali kako je i najavljeno tada su ih dočekale svježe paprike ubrane na taj dan. Stvari su jako brzo krenule loše za neke. Prvom im je ponuđen moj hibrid. Križanac igrom slućaja Wasp i Habanero paprike. Ovaj tip hibrida je česta pojava, snagom se vrti oko 500 000 SHU i ima izrazito male plodove. Veoma je sočan i ukusan. Sokovi i okus tropskog voća su ubrzo izbacili par natjecatelja. Sviježe paprike nisu igra i definitivno daju snažniji udarac ljutine nego marinirane. Nakon 3 runde po 5 Wasp-ova prebacili smo se na kapitalce. Ljudi su se već tada pošteno mučili pa nije imalo smisla produžavati agoniju s ‘srednje ljutim paprikama’. Odmah smo skočili na rundu Bhut Jolokie, zatim Scorpion, Infinity, Trinidad, Reaper… nitko više nije pratio a natjecatelji su brzinom poispadali svjesni da takav tempo ne vodi dobrome. Da sam imao čelične natjecatelje govori činjenica da se samo jedan oralno ispraznio u kanticu. Ništa previše ali dovoljno da bude diskvalificiran. Kroz šalu i suze je izjavio -‘Mogu li se vratit u natjecanje ako pojedem ovo?’. 🙂

Za kraj su ostala dvojica. Marko iz Slavonije je polako i sigurno gazio, možda ćak malo zaostajao za ostalima tijekom večeri ali je ostao oči u oči s Kennethom iz Kanade. U jednom trenutku se Marko digao od stola na šta je većina pomislila da je gotovo. Ipak se brzo vratio za stol pa su obojica dobili po još jednu Jolokiu. Kenneth je vjerojatno već tada bio iznerviran i preponosan da olako prepusti pobjedu. Pola minute nakon dobili su još po jednog Trinidada. Kenneth je svoju papriku smazao s guštom šta se vidi na slici. Marko je Trinidada ostavio na pijatu i rukovanjem dao do znanja Kennethu kako je on pobjednik.

Prema slobodnoj procjeni pobjednik je smazao 15 tak super-ljutih paprika, točnije 30 paprika ako računamo i buffer zonu od 15 Wasp-ova. Svi natjecatelji su dobili na poklon po prijavi specijalno Partenca/Furija izdanje ljutog umaka. Samo je pobjednik otišao kući s novčanim dobitkom od 800 kn.

Natjecatelji prve večere o’ paprika su bili : 1 – Ivan K. | 2 – Branko Ž. | 3 – Josip V. | 4 – Kresimir D. | 5 – Mario V. | 6 – Marko J. | 7 – Vinko T. | 8 – Kenneth L. | 9 – Zaviša H. | 10 – Tim L.

Hvala još jednom svim natjecateljima i publici na kvalitetnom odazivu.

Foto: Jakov Prkic / Cropix | Siniša Sorić