Skip to main content

Bol u jestivom obliku
SHU: 1,400,000 – 2,200,000
Kažu naj-ljuča paprika iz Guinnessove knjige rekorda od 2013 godine. Reaper je u većini slučajeva jači od standardnog suzavca.

Koliko je točno ljuta Carolina Reaper?

Oni koji su je probali kažu da je ugodna za jelo.. no tko to uopće jede Carolinu Reaper? E pa jeli su je kod mene na 1. Večeri ‘o paprika. I mogu se pohvaliti da je Reaper bila paprika koja je isporučila najveći broj odustajanja (3-4 osobe skoro pa su se istodobno digle).
Skoro je nemoguće biti razuman s takvom boli u ustima i procijeniti razliku izmedžu Reapera i Ghost Peppera. Tako da osobno Reapera pamtim jedino po super-tropskom citrus okusu. Ogromna količina ‘kiseline’ koja odmah poremeti ravnotežu želuca i skoro odmah osim boli u ustima polako razdire utrobu.
Ako stavimo stvari u perspektivu, Reaper je cca 200 puta jači od obične ljute cayenne paprike. A na tržištu možete kupiti suzavac koji je slabiji ili jednake jačine. Reaper s svojih maksimalnih 2 200,000 SHU, skida Trinidad Morugu samo za 200 000 SHU. Otprilike ljuta je kao da ste pojeli Trinidada punjenog s Habanerom. Tako nekako. 🙂

Odakle dolazi?

Smokin’ Ed Currie je dobio reapera križanjem Red Habanera i Naga Viper-a. Nakon što se hibrid pokazao stabilnim samo mu je trebalo dati ime, tako je Carolina dobila Carolinu Reaper-a, a ostatak planete sreću i bol.
Prvo ime je bilo HB22B, te je neke stranice i danas prodaju pod tim imenom, a skraćenica dolazi iz High Power, Pot #22, plant B.

Đava ima rep i nosi masku!

Carolina Reaper ima mali rep kojega dijeli s Naga Viperom i Trinidad Scorpionom.
Okus je uglavnom nasljedila od Habanero paprike. Jednako ukusna i skoro identićnog mirisa. Naraste maksimalno do 5 cm računajući i rep.

Zanimljivo: otkrio sam da Carolina Reaper voli puno koketirati s ostalim paprikama. Nažalost to smo otkrili na krivi način. U osmi mjesec sezone 2015 najstarije stablo Caroline Reaper-a, visoko oko 2 metra, je naglo krenulo odbacivati cvijeće. Kad sam pažljivo pogledao vidjeli smo da se ni plodovi ne drže najbolje za biljku. Skužili smo da nešto nije u redu, pa smo pobrali sve plodove kako bi biljci smanjili stres i dali joj šansu da se rekupera. Plodove smo naravno iskoristili za PARTENCU, tada najjaći umak u našoj seriji. S obzirom da nam je to već bio tko zna koji put da radimo taj umak, već znamo po mirisu s kojim se paprikama igramo, tako da je vizualno i po mirisu sve bilo ok. Napravili smo umak, spakirali ga u bočice i krenila je distribucija. Nedugo nakon toga stiže komentar ja mislim iz Istre, kupac nas pita što smo to uradili i zašto je sada Partenca ‘lakša’? Nakon toga su sve glasine i otpadanje plodova imale smisla.
Carolina Reaper je biljka s kojom nikad niste 100% sigurni. Nemoguće je znati hoće li plod biti 2.2 M-SHU ili 1.4 M-SHU, a vjerujem kako je to samo prosjek, i da Reaper dosta često padne ispod 1 M-SHU. Kako okrenili radi se o ubojitoj paprici s kojom nema šale. A veliki raspon SHU samo doprinosi opasnom izgledu jer nikad ne znat s ćim imate posla.

Leave a Reply