Skip to main content

r-jolokia10Za razliku od ekstremno ljutih umaka s kojima sam se susreo ovaj je po recenzijama mirisao kao da će biti malo drugačiji. Najviše radi sastojaka, kojih je jako dosta. Obično se ljuti umaci ove klase baziraju na 1-2 feferona te manjoj količini ekstrakta kako bi se pojačala ljutina. Ovdje ekstrakt nije prisutan, što znaći da će udar dati čisti spoj ljutih feferona. Donekle sam tražio zamjenu za Black Widow koji se već sada bliži kraju i nadao sam se da će ovaj biti malo blaži, ali opet dovoljno jak da bočica potraje godinu-dvi dana.

Prvi susret s njim je bio koban. Na nagovor i prijateljovu tvrdnju da ‘nije uopče previše ljut’, odvažio sam se i uzeo zavidnu količinu umaka. Otprilike kao i Black Widowa prije 2 godine kada uopće nisam imao percepciju koliko su ljuti umaci uistinu ljuti. Odmah sam osjetio habanero papričice, instant kick.. ali još nešto se tu još spremalo, iz grla mi se vračao miris koji me podsjećao na super-hot feferone. Več znam kada treba paničariti pa sam i prije drugog vala znao da je Habanero bio sam uvertira u ono što dolazi. 20-30 sekundi nakon što se habanero stabilizirao kreće after-taste i onaj okus super-hot feferona postaje jaći dok me nije nakratko paralizirao. U čudu i nevjerici stisnuo sam ruke na lice nadajući se da je to samo refleks na super-hot okus, i grčenje organizma kako bi se lakše nosilo s očekivanim valom ljutine. Nažalost nije bio refleks i usljedilo je ono neizbježno, udarac u glavu, grlo i čelo. Zasvjetlio sam kao bengalka.
Situacija se ubrzo smirila, a meni je bilo drago da imam dostojnu zamjenu za Black Widow-a.
Umak izgledom vara, djeluje ‘domaći’ s komadicima feferona, sjemenkama.. podsjeća na nešto što izađe iz običnog blendera.
Iako bi se dalo još toga pisati o ovom umak, zaključio bi da se radi o ukusnom super-hot habanero-ghost pepper umaku. Bočica black widow-a je trajala cca 2 godine, ako ovaj bude trajao 1 godinu, bit će super. Ljutina je definitivno nekoliko skala ispod widow-a, a to znaći da ću dodavati u jela više umaka za isti nivo ljutine.
Kupiti? Ako želite još jedan super-hot umak u kolekciji i takve mažete na kruh s nutelom.
Preskočiti? Ako vam je pun K* umaka koji vas udru kao betonska cigla u glavu i ostave bez da ste doživjeli orgazam!

Four of the hottest chiles in the world come together and create this elixir worthy of CaJohns commitment to flavor and fire. You’ve got to taste this one just to experience the fierce bite of the habanero in contrast to the smooth slice of fatalii and then the delay of the jolokia.