Skip to main content

Kada kažem da su moji umaci 100% domaći onda to tako i mislim. Za početak, u galeriji how-to krećem s Pure Reaperom, ilitiga najjednostavnijim receptom za brzi umak.

Ovaj recept funkcionira jedino ako imate kvalitetne ljute papričice. Habanero je vjerojatno najbolji odabir, ali više nego da poslužiti svaki superhot. Koncetrirani miris i ljutina znači da ćete uz manju količinu papričica imati pozamašnu količinu umaka. Naravno, količina ovisi o tome koliko ste ga voljni razrijediti.

Zašto ne koristim ocat? Inače ga koristim, ali ponekad spremim umak za svoj gušt, da me malo razbudi. Ocat je najvažniji sastojak skoro svakog umaka ukoliko ne planirate koristiti konzervanse, u protivnome neće dugo trajati. Umake ‘za svoj gušt’ potrošim jako brzo tako da se ne stignu pokvariti. Verzija za širu publiku sadrži ocat, ima niži pH te životni vijek od nekoliko mjeseci.