Skip to main content

chili-sauce-for-sea-foodIza generičkog imena, koje ne znači apsolutno ništa u životu jednog ovisnika o ljutim umacima, krije se zapravo jedan jako slatko-kiseli umak. Kada sam prije par dana dana otvorio bočicu i pomirisao umak, nabacio sam smiješak. Naprosto nisam mogao vjerovati mirisu koji je izašao iz bočice. Prvo ide češnjak i nakon njega slijedi miris slatkih zelenih feferona. Miris češnjaka podsjeća na miks maslinovog ulja i češnjaka s kojim se ovdje u Dalmaciji obavezno namaže plava riba nakon što siđe s roštilja. Odmah sam namirisao osmi mjesec i srdelu, samo što nigdje nije bilo maslinovog ulja već su njegovu ulogu odigrali feferoni. Pomalo mi je i samome čudno ovo što pišem, ali je uistinu takav miris pojurio iz bočice.

Sve što mi je sada trebalo je riblje jelo na koje ću istresti zavidnu količinu ovoga umaka… Par dana nakon uslijedila je hobotnica na salatu. Idealno jelo koje može na sebi podnijeti sve i svašta. Nakon par kapljica vinskog octa i maslinovog ulja ubacim jednu-dvije kuhinjske žlice ovoga umaka i BOOOM! – ostanem zapanjen kako je dobar i odlično uravnotežen spoj češnjaka i feferona. U slijedećem članku sam dao svoj osvrt na Srirachu umak koji navodno obara sve rekorde. Osobno sam bio razočaran tim umakom, vjerojatno zbog visokih očekivanja. Ovaj zeleni umak je upravo suprotan Srirachi; nisam očekivao ništa, a dobio sam previše.

Nivo ljutine je solidnih 2/10, ali neka to ne bude presudno u ovom slučaju. Isto kao kod Blair’ovih ili Tabasco umaka ovdje okus i miris zaslužuju čistu desetku.

Leave a Reply